Aanpassing knooppunt Westerbroek gestart

Aanpassing knooppunt Westerbroek gestart

Sjoukje

Op 9 september is Combinatie Herepoort gestart met de uitbreiding van het knooppunt Westerbroek. Dit knooppunt aan de zuidoostkant van de stad wordt aangepast, zodat het meer verkeer kan verwerken. De werkzaamheden duren tot eind dit jaar.

Knooppunt Westerbroek ligt aan de A7, in de richting van Hoogezand. Autoverkeer kan via dit knooppunt vanaf de A7 op de Europaweg komen, of omgekeerd. De Europaweg voert vanaf knooppunt Westerbroek richting bedrijventerrein Eemspoort, het Europapark en het oostelijk deel van centrum. Dit deel van de Europaweg staat ook wel bekend als de ‘oude A7’. Tot de aanleg van het Euvelgunnetracé (2009) was dit de enige route vanaf de zuidelijke ringweg naar Oost-Groningen (en omgekeerd).

Rechts het knooppunt Westerbroek. Via dit knooppunt kan autoverkeer uit Hoogezand via de Europaweg richting centrum (en omgekeerd).
Rechts het knooppunt Westerbroek. Via dit knooppunt kan autoverkeer uit Hoogezand via de Europaweg richting centrum (en omgekeerd).

Bij knooppunt Westerbroek liggen aan beide zijden van de A7 rotondes. Langs deze rotondes komen bypasses, waardoor verschillende verkeersstromen worden gescheiden. Ook komen er extra rijstroken op de toeleidende wegen.

Aanpassingen bij knooppunt Westerbroek. Afbeelding: Combinatie Herepoort.
De aanpassingen bij knooppunt Westerbroek in beeld. Plattegrond: Combinatie Herepoort.

Verkeershinder
Het aanpassen van dit knooppunt voeren we in verschillende fasen uit omdat we ‘in het verkeer’ werken. Per fase zijn er verschillende afsluitingen nodig. Deze afsluitingen worden tijdig vermeld op de website van Groningen Bereikbaar https://www.groningenbereikbaar.nl/

Vanaf nu tot en met 1 december 2019 is de parallelweg langs de Europaweg ter hoogte van de Engelberterbadweg tot aan de Kieler Bocht afgesloten voor alle verkeer.

Ook het fietspad over de Euvelgunnerweg bij het knooppunt is vanaf nu tot en met zondag 1 december afgesloten. Fietsers worden omgeleid via Engelbert. Deze afsluiting is nodig om de berm te verbreden en het fietspad te verleggen.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (2)

 1. Henk Zigterman

  7 januari 2020, 16:12

  Al enige tijd is knooppunt Westerbroek gereed (lijkt mij) maar waarom kan er maar gebruik worden gemaakt van één rijstrook richting de A7?
  1. Nancy (Aanpak Ring Zuid)

   9 januari 2020, 15:45

   Hallo Henk, de rijstrook is op dit moment nog gesloten om twee redenen. De berm moet nog aangevuld worden met zand. Vanwege PFAS heeft dit een lange tijd stil gelegen. Nu de wetgeving is aangepast kunnen we hier binnenkort weer mee verder. Daarnaast ligt het voorstel voor bebording nog ter beoordeling bij de wegbeheerders. Zonder bebording kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Denk daarbij aan landbouwverkeer dat gebruik zou kunnen maken van de rijstrook en vervolgens op de ringweg/snelweg terechtkomt.
  Verberg de reacties

Reageren