Voortgang damwandplanken intrillen: vanwege storm week langer door bij Sterrebos/Kempkensberg

Voortgang damwandplanken intrillen: vanwege storm week langer door bij Sterrebos/Kempkensberg

Judith

Op verschillende plekken langs de zuidelijke ringweg zijn in de afgelopen periode damwandplanken ingetrild. Deze damwandplanken vormen de bouwkuip waarin de verdiepte ligging wordt aangelegd. Op de damwandplankenafteller op deze website is te zien dat we begin 2020 ruim 70% hebben voltooid. Tot het voorjaar van 2020 zijn we nog op enkele plekken bezig. Twee locaties zullen later aan de beurt zijn: de oostzijde van de onderdoorgang Hereweg en vlakbij het spoor op de Esperantokruising.

In dit artikel lees je op welke plekken er nog damwandplanken ingetrild moeten worden. Zodra we werkzaamheden inplannen, informeren wij de omwonenden en de bedrijven in de omgeving hierover. Ook waar zij terecht kunnen met vragen en klachten over geluid en trillingen. Dit artikel en de onderstaande kaart worden dan geactualiseerd.

Overzicht locaties damwandplanken voor de verdiepte ligging
Overzicht locaties damwandplanken voor de verdiepte ligging

Update 21 februari 2020: damwandplanken ter hoogte van het Sterrebos/Kempkensberg
Afgelopen weken heeft het een aantal dagen te hard gewaaid om de werkzaamheden ter hoogte van het Sterrebos/Kempkensberg veilig uit te kunnen voeren. Daarom is het nodig om op deze plek een week langer door te werken aan het intrillen van de damwandplanken, tot en met vrijdag 28 februari. We werken op doordeweekse dagen tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Omwonenden zijn geïnformeerd per brief.

Vooruitblik werkzaamheden

DUO/Belastingdienst en Esperantokruising
In het voorjaar van 2020 gaan we aan de slag bij de Esperantokruising. De eerste stap hier is het intrillen van damwandplanken ter hoogte van DUO/Belastingdienst. Dit gebouw moet bereikbaar blijven, dus hier zullen we in een aantal stappen werken. Via een tijdelijke weg naar de ingang van de parkeergarage kunnen medewerkers het gebouw continu bereiken. De exacte planning van deze werkzaamheden maken we tijdig bekend.

Ter hoogte van de Esperantokruising zelf moeten ook damwandplanken worden ingetrild. Dit gebeurt net als bij de Hereweg in een aantal stappen, zodat het verkeer tijdens de bouw van de verdiepte ligging gewoon door kan rijden. Een deel van de damwandplanken die dicht bij het spoor komen te liggen, kunnen vanwege het effect van het trillen op het spoor alleen worden ingetrild als het treinverkeer stil ligt. Wanneer deze treinvrije periode precies is, wordt momenteel overlegd met ProRail.

Winschoterdiep (rijbaan)
In het voorjaar van 2020 is het Winschoterdiep (rijbaan) bij het Oude Winschoterdiep aan de beurt. Voor de aanleg van de bouwkuip is het nodig een gedeelte van het Oude Winschoterdiep te dempen. Vervolgens kunnen we het laatste stukje van de oude zuidelijke ringweg slopen. Hierna gaan de damwandplanken tussen de H.L. Wichersstraat en het Winschoterdiep de grond in.

Oostkant Hereweg
Als in februari 2020 de damwandplanken aan de westkant van de Hereweg ingetrild zijn, kunnen we vervolgens een tunnelmoot bouwen. Als deze klaar is, kan het verkeer over het gebouwde halve ‘deksel’ rijden en kunnen we de bouwkuip aan de oostkant bij de onderdoorgang Hereweg aanleggen. Hiervoor moeten ook damwandplanken ingetrild worden. Afhankelijk van de voortgang op deze locatie, is dit naar verwachting in de tweede helft van 2020.

Tussenwanden
De bouwplaats van de verdiepte ligging wordt verdeeld in verschillende stukken. Die noemen we compartimenten. Om deze te maken, brengen we damwandplanken overdwars aan, haaks op de noordwand en de zuidwand. Deze tussenwanden bevinden zich op meerdere plekken van de verdiepte ligging. Een deel van de tussenwanden is al geplaatst. Iets meer dan de helft van de tussenwanden moeten nog worden ingetrild. Dit kunnen we in de meeste gevallen pas doen in een latere fase, als het eerste deel van de graafwerkzaamheden zijn uitgevoerd. De exacte planning van deze werkzaamheden maken we tijdig bekend.

Foto: Raymond Bos

Impressie van het Zuiderplantsoen bovenop de zuidelijke ringweg. Links woonwijk De Linie, rechts de Oosterpoortbuurt.
Impressie van het Zuiderplantsoen bovenop de zuidelijke ringweg. Links woonwijk De Linie, rechts de Oosterpoortbuurt.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (21)

 1. Kevin 11 november 2019, 07:14
  Beste Aanpakringzuid

  Misschien binnenkort eens een overzichtsfoto vanuit vliegtuig (laten) maken van het hele project? Dan krijgt iedereen een idee van de omvang en voortgang
  1. Tim 11 november 2019, 13:35
   Iets als dit?
   https://www.aanpakringzuid.nl/beeld/foto/luchtfotos-30-september-2019
  2. John (Aanpak Ring Zuid) 27 november 2019, 16:51
   Kevin, vanuit de lucht is de omvang en voortgang van het project inderdaad goed te volgen. Rijkswaterstaat maakt geregeld inspectievluchten in Noord-Nederland en maakt daarbij ook foto's. Die luchtfoto's plaatsen we met enige regelmaat op onze website en op Facebook. Je vindt ze op onze pagina Foto's.
  Verberg de reacties
 2. John 22 november 2019, 10:09
  Goedemorgen,
  Wanneer wordt de 'damwand teller' weer eens bijgewerkt?
  De teller staat nog steeds op 71% , en dat was op 29 oktober.
  Vandaag is het inmiddels al 22 november...
  1. Judith (Aanpak Ring Zuid) 27 november 2019, 14:49
   John, de damwandplankenafteller werken we niet meer wekelijks bij. We doen dit steeds na het intrillen van een deel van de damwandplanken, zoals nu de twee tussenwanden bij de Kempkensberg. Volgende week zullen we de afteller weer bijwerken. Dan actualiseren we ook het voortgangsartikel waar je nu op reageert.
   1. John 27 november 2019, 16:13
    Bedankt voor uw reactie!
    Al blijft het een beetje onlogisch dat de teller nauwelijks wordt bijgewerkt, want er worden wel nog steeds damwanden ingetrild.
    Maar bedankt voor uw antwoord en uitleg!
  Verberg de reacties
 3. Elly 5 februari 2020, 12:52
  We hadden de verwachting dat er tussen 3 en 21 februari damwanden ingetrild zouden worden tussen de Hereweg en de Esperantokruising. Waarom wordt er nu eerst een complete tussenwand weer uit de grond getrokken? Aangezien de overlast bij het trillen voor ons niet heel fijn is, voelt dit als dubbele overlast (want ze zullen er ook wel weer in moeten...).
  1. Alex 5 februari 2020, 14:22
   Dat vroeg ik mij ook al af. Ik lees nergens iets terug over het 'uittrillen' van de damwanden.. Waren deze damwanden soms verkeerd geplaatst?
   1. Judith (Aanpak Ring Zuid) 6 februari 2020, 17:28
    Elly en Alex, het uittrillen en opnieuw plaatsen van damwandplanken bij het 'blauwe deel'/Sterrebos heeft te maken met een bemalingsproef. Voor de proef was het nodig een afgebakend gebied te creëren met een noordwand, zuidwand en tussenwanden. Omdat deze proeven nu gereed zijn kunnen we de tussenwand aanstaande weken herplaatsen op de juiste plek voor de bouw van de verdiepte ligging. Meer lees je in dit artikel: www.aanpakringzuid.nl/actueel/nieuws/enkele-damwandplanken-opnieuw-geplaatst-voor-de-verdiepte-ligging
  Verberg de reacties
 4. Eize 5 februari 2020, 15:36
  Waarom wordt de rij damwanden op de kemkensberg weer verwijderd?
  1. Judith (Aanpak Ring Zuid) 7 februari 2020, 07:19
   Eize, het uittrillen en opnieuw plaatsen van damwandplanken bij de Kempkensberg/Sterrebos heeft te maken met een bemalingsproef. Voor de proef was het nodig een afgebakend gebied te creëren met een noordwand, zuidwand en tussenwanden. Omdat deze proeven nu gereed zijn kunnen we de tussenwand aanstaande weken herplaatsen op de juiste plek voor de bouw van de verdiepte ligging. Meer lees je in dit artikel: www.aanpakringzuid.nl/actueel/nieuws/enkele-damwandplanken-opnieuw-geplaatst-voor-de-verdiepte-ligging
  Verberg de reacties
 5. Margo 6 februari 2020, 09:11
  Op het kaartje staat idd de rij damwanden, die dwars op weg staan, als blauw maar die hele rij is nu verdwenen. Waarom?
  1. Judith (Aanpak Ring Zuid) 7 februari 2020, 07:20
   Margo, het uittrillen en opnieuw plaatsen van damwandplanken bij het 'blauwe deel'/Sterrebos heeft te maken met een bemalingsproef. Voor de proef was het nodig een afgebakend gebied te creëren met een noordwand, zuidwand en tussenwanden. Omdat deze proeven nu gereed zijn kunnen we de tussenwand aanstaande weken herplaatsen op de juiste plek voor de bouw van de verdiepte ligging. Meer lees je in dit artikel: www.aanpakringzuid.nl/actueel/nieuws/enkele-damwandplanken-opnieuw-geplaatst-voor-de-verdiepte-ligging
  Verberg de reacties
 6. Anja Blaauw 6 februari 2020, 14:40
  https://www.dvhn.nl/groningen/Obstakel-onder-Ring-Groningen-zit-bouwers-opnieuw-dwars-25321220.html (ik had ook liever dat die knurften er niet zo geheimzinnig over deden)
  Verberg de reacties
 7. Dennis 21 februari 2020, 11:08
  Vraagje, er worden damwanden ingetrild bij en in het winschoterdiep. Wordt het winschoterdiep dan tijdelijk of langere tijd gestremd? Dit aangezien hier aardig wat (fiets) verkeer langs gaat richting kantoren en Euroborg...
  1. Judith (Aanpak Ring Zuid) 27 februari 2020, 10:31
   Dennis, het klopt dat er bij het Winschoterdiep (rijbaan) ook damwandplanken ingetrild moeten worden voor de verdiepte ligging. Voor het fietsverkeer heeft de aanleg van de bouwkuip op deze plek weinig gevolgen. Het Oude Winschoterdiep wordt op deze plek tijdelijk gedempt. Over deze grond bouwen we tijdelijke fietspaden. Fietsers kunnen dan gewoon van De Linie richting Enexis (en terug) en van het zuiden naar het noorden onder de ringweg door (en terug). Autoverkeer kan hier niet langs. Zij kunnen nog wel gebruikmaken van de Europaweg/Meeuwerderbaan ten noorden van de ringweg (oost-westverbinding). Verder kan het wel voorkomen dat er kortdurende afsluitingen zijn om deze tijdelijke fietspaden te realiseren, zoals een avond- of weekendstremming.
  Verberg de reacties
 8. Chris 22 februari 2020, 11:57
  Het spoor gaat in mei enkele weken dicht voor allerlei werkzaamheden, is dat niet het moment om de damwanden vlakbij het spoor te plaatsen waarvoor het treinverkeer moer worden stilgelegd? Op die manier heb je geen extra stremming nodig met alle hinder voor reizigers van dien.
  1. John (Aanpak Ring Zuid) 25 februari 2020, 14:44
   Chris, de damwandplanken onder het spoor zijn al in mei 2018 ingetrild. Het klopt dat er komende mei weer een treinvrije periode aankomt. Helaas is het voor het project Aanpak Ring Zuid niet mogelijk in deze periode aan of bij het spoor te werken. Onze werkzaamheden zijn niet te combineren met de werkzaamheden die ProRail laat uitvoeren. In een volgende treinvrije periode moeten vlak bij het spoor nog een aantal damwandplanken worden ingetrild, waarna we een voorgebouwd ‘deksel’ over de damwanden op zijn plek schuiven. Hier wordt vervolgens het spoor overheen teruggebouwd. Hierna kunnen we onder dit ‘deksel’ verder werken aan de bouwkuip voor de verdiepte ligging. Wanneer deze treinvrije periode precies is, wordt momenteel overlegd met ProRail.
  Verberg de reacties
 9. Gus Bolden 30 april 2020, 13:51
  Het schiet lekker op, 2500 meter in 365 dagen? Hopelijk. Dat is 6 meter per dag. Vermoedelijk is de hele klus in 2050 klaar....hopelijk.
  Verberg de reacties

Reageren