Bedrijven in het oosten van de stad worden beter bereikbaar. Eemspoort/Driebond krijgt een eigen op- en afrit. Bedrijven in de omgeving van de Bornholmstraat (zoals Ikea en Bauhaus) zijn sneller te bereiken vanuit het westen.

Wat gaat er gebeuren?

Vernieuwen afrit Europaweg
Voor het verkeer uit het westen, schuift de afrit bij de Europaweg wat verder op. De afrit gaat straks over de Europaweg heen en loopt dan met een boog om de skivijver, tot aan de Herningweg. Daar wordt het verkeer gesplitst. Je kunt kiezen of je via de Europaweg of via de Bornholmstraat verder rijdt.

Nieuwe aansluiting Bornholmstraat
Verkeer kan straks rechtstreeks vanaf de Bornholmstraat de zuidelijke ringweg op in westelijke richting. Handig voor bijvoorbeeld bezoekers van Ikea of Bauhaus die richting Drachten of Assen gaan. Dit verkeer hoeft niet meer via de oprit bij de Europaweg.

Aanleg op- en afrit voor Eemspoort/Driebond
Bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond worden eenvoudiger te bereiken. Ze krijgen een eigen op- en afrit van de zuidelijke ringweg. Kom je uit westelijke richting, dan kun je langer op de ringweg blijven rijden. Pas ‘voor de deur’ ga je van de ringweg af. Ook op de terugweg kun je sneller weer op de ringweg komen, via opritten in beide richtingen.

Uitbreiding knooppunt Westerbroek
Knooppunt Westerbroek aan de A7 wordt aangepast zodat het meer verkeer kan verwerken. Zo komen er bypasses langs de rotondes en extra rijstroken op de toeleidende wegen. Het verkeer van en naar Hoogezand stroomt zo sneller door.

Extra rijstrook van Euvelgunne tot Europaweg
De zuidelijke ringweg wordt verbreed tussen knooppunt Euvelgunne en de Europaweg. Dit gaat om de noordelijke rijbaan, voor het verkeer richting het Julianaplein. De zuidelijke ringweg krijgt er hier een rijstrook bij, waarmee er drie rijstroken komen (naast de in- en uitvoegstroken voor de op- en afritten). De zuidelijke rijbaan richting Hoogezand blijft bestaan uit twee rijstroken. De weg komt door de verbreding aan de noordkant iets hoger te liggen, ongeveer op het niveau van de huidige vangrail.

Nu bezig

Januari 2020-december 2020: Afbouw nieuwe oprit Kieler Bocht en grondwerkzaamheden nieuwe op- en afrit Osloweg/Stettinweg
Combinatie Herepoort bouwt aan de zuidzijde de nieuwe oprit Kieler Bocht. Aan de noordzijde voert Combinatie Hereporot grondwerkzaamheden uit voor de nieuwe op- en afrit Osloweg/Stettinweg. Dit is een gronlichaam, waarvan de voorbelasting enkele maanden moet 'zetten'.

Februari 2020: Westerbroek
De uitbreiding bij knooppunt Westerbroek is gestart op 9 september 2019. Het grootste deel van de werkzaamheden is afgerond in december 2019. In februari 2020 zijn de bermen aangevuld met zand. Deze werkzaamheden waren uitgesteld vanwege de PFAS-wetgeving. Ten slotte moet de bebording nog worden geplaatst. Zodra deze bebording geleverd is gaan we deze plaatsen en kan de bypass in gebruik worden genomen. Wanneer dit zal zijn is niet precies aan te geven. Volg de informatie op deze website voor meer nieuws over knooppunt Westerbroek. Lees ook de Slimme vraag: waarom is de bypass bij Westerbroek nog niet open?

Afgerond

Oktober-december 2019: Faunapassage Kieler Bocht
Op bedrijventerrein Eemsport brachten we onder de Kieler Bocht een faunapassage aan. Als hier straks de nieuwe afrit naar Eemspoort/Driebond ligt, kunnen kleine dieren er veilig onderdoor. De faunapassage bestaat uit een ronde betonnen buis (een duiker).